Wetsvoorstel: cadeaubonnen minstens 2 jaar geldig

 In 2020, Nieuws

Cadeaubonnen zijn vaak maar 1 jaar geldig en daar storen veel consumenten zich aan. Daarom stelt het kabinet voor om de minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen wettelijk van 1 naar 2 jaar te brengen. Hiervoor is een wetsvoorstel ingediend.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Meer dan de helft van de Nederlanders heeft ooit een cadeaubon laten verlopen, blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Ze komen er bijvoorbeeld op het moment van besteding achter dat ze te laat zijn en de waarde van de bon weg is. Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze met dit wetsvoorstel langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.”

Concept wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen

Het wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft aangeschaft. Ook maakt het niet uit of het gaat om (digitale) cadeaukaarten met een saldo die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld of (digitale) cadeaukaarten die kunnen worden ingewisseld voor een belevenis in natura of een bepaald goed. Zelfs voor handgeschreven tegoedbonnen geldt het wetsvoorstel.