Versoepeling noodmaatregelen levert vraagtekens op
Na de persconferentie van deze week is er voor de trimmer weinig ‘echt nieuws’ te melden. Toch krijgt de ABHB van leden vragen over dat klanten ongeduldiger worden, graag weer bij een trimbeurt aanwezig willen zijn. En dus met hun neus meekijkend op jouw vingers. Kan dat? Als elke stap gezet wordt, zoals nu gepland dan zou dit ook betekenen dat vanaf half juni de praktijkexamens opgepakt mogen worden. Maar hoe begeleid je van tevoren de stagiairs? En kunnen examens worden afgenomen in de trimsalons?
De overheid heeft met stoom en kokend water allerlei noodmaatregelen in elkaar gezet. Daardoor is de nuance er niet. Anders gezegd soms mag iets gewoon niet, omdat het zo is opgeschreven. Zoeken naar creatieve wegen helpt dan niet, want de opgeschreven tekst is duidelijk. Iets mag wel of iets mag niet. Nu het aantal ziektegevallen (sterk genoeg) terugloopt heeft de regering, mede onder die druk uit de samenleving, besloten om een week eerder dan gepland versoepelingen door te voeren. Vandaar niet meer ‘blijf thuis, maar vermijd drukte’.
Klanten bij een trimbeurt aanwezig
Wat geldt en blijft gelden is de regel: houdt 1,5 meter afstand. Dus als je klant bij zijn of haar hond of kat wil blijven tijdens de trimbeurt, dan is dat toegestaan, mits rekening wordt gehouden met de 1,5 meter. Het is wel verstanding om kort voor het brengen van het dier expliciet te vragen of degene die het dier brengt zelf of iemand in hun directe omgeving symptomen heeft en communiceer de basisregels door het ophangen van de poster.
Werknemers en stagiairs weer aan het werk
De basis is dat een werkgever (leerbedrijf) verantwoordelijk is voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. En daar ligt ook het knelpunt. Want wie is verantwoordelijk als een leerling of werknemer toch ziek wordt? En wat als de leerling eigenlijk niet durft te komen werken of tegen haar wil in toegeeft aan jou wens, omdat hij/zij geen nee durft te zeggen? Het allerbelangrijkste is om dit open met elkaar te bespreken en elke mening/keuze te respecteren.
Intensief samenwerken
Als het gaat om intensief samenwerken geldt ook dat je als werkgever/leerbedrijf verantwoordelijk bent voor het bieden van een veilige werkomgeving. Dat spreekt natuurlijk voor zich als je 1,5 meter afstand van elkaar kunt bewaren en daarbij ook de hygiene-eisen in acht neemt. Maar wat als je die 1,5 meter afstand (even) niet kunt houden? Hiervoor is het dus van belang dat je eventuele risico’s in kaart brengt/beoordeelt en daarvoor passende maatregelen neemt. Ook de dierenartsen worstelen met ditzelfde probleem. En het antwoord is dat de regering dat zo heeft opgeschreven en niet voor iedere beroepsgroep maatwerk kan leveren. Vanuit de ABHB begrijpen wij dat en vinden tegelijk ook dat wij met een paar aanpassingen voldoende veilig kunnen werken. Maar als het aankomt op een controle en als er dan gekeken wordt of je regels overtreedt, dan kan de conclusie maar zo zijn dat je iets doet wat niet mag, en dus een waarschuwing of zelfs boete krijgt. Overleg samen met je stagiair of medewerker hoe je de risico’s van het elkaar besmetten in die gevallen zo klein mogelijk maakt.
Dit kun je dan doen:
- Bedenk hoeveel personen je in de salon wilt/kunt hebben (rekening houden met de 1,5 meter afstand)
- Ga niet werken als je verkoudheidsverschijnselen hebt
- Stuur collega’s naar huis wanneer zij verschijnselen hebben of ontwikkelen
- Was/desinfecteer je handen regelmatig zoals geadviseerd
- Was/desinfecteer je handen in ieder geval direct voordat je samenwerkt aan het huisdier.
- Gebruik in voorkomende gevallen persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje
- Werk in vaste samenstelling/met een vaste collega/leerling
Jij als trimster kan natuurlijk prima zelf inschatten wat verstandig en nodig is in je eigen bedrijf. Heb je een dier die gestresst raakt van een gezicht met een mondkapje ervoor, dan pas je je natuurlijk aan op die situatie.
Let op: de genoemde oplossingen (tips en adviezen) geven geen garantie dat je niet alsnog een boete kunt krijgen voor het niet aanhouden van de anderhalve meter. De ABHB aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid hierop. Mocht dit je overkomen, maak hier dan direct melding van bij de ABHB, zodat wij actie kunnen ondernemen.