LEZINGRUIMTE 1

10.00 uur

Chiari malformatie en syringomyelie (CM/SM): het resultaat van mooi, mooier, mooist

Spreker: Paul Mandigers

De meeste hondenrassen zijn gemaakt door mensenhanden. Maar is het wel altijd goed gegaan? Ze moesten kleiner en groter worden. Chiari malformatie en syringomyelie zijn twee aandoeningen die zonder twijfel niet horen te bestaan maar zijn wel het gevolg van onze fokkerijkeuzes. Wat zijn deze aandoeningen en veroorzaken ze ook altijd problemen? Onderschat of overschat?

Paul Mandigers is dierenarts-specialist neurologie met een grote passie om (erfelijke) ziektes in beeld te brengen en waar mogelijk op te lossen. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Expertise Centrum Geneeskunde van Gezelschapsdieren en werkt daarnaast als internist en neuroloog bij het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem.

 

11.30 uur

Tips van de dierenfysio voor meer welzijn in de trimsalon

Spreker: Francis Gommans

Of het nu om een geblesseerde, oude, zwakke of bange hond gaat, of een hond in stress en met pijn: de meest voorkomende aandoeningen zoals artrose, spondylose, kruisbandletsels en hernia’s, komen ook voor bij de honden die jij in je trimsalon ontvangt. Hoe kun je het trimmen aangenamer maken voor deze honden? Waar kun je rekening mee houden tijdens het trimmen? Welke voorwaarden dragen bij aan meer welzijn voordat de hond de salon binnenkomt? Dierenfysiotherapeut Francis Gommans geeft je tricks en tips.

Francis Gommans wist al vanaf haar twaalfde dat ze dierenfysiotherapeute wilde worden. In 2006 studeerde ze af aan de fysiotherapieopleiding voor mensen, in 2009 voor dieren. Inmiddels heeft ze al 13 jaar haar eigen praktijk voor mens, paard, hond en kat.

 

14.00 uur

‘Bijna klaar, Lloyd!’ Hoe kun je het leuk maken op de trimtafel?

Spreker: Judith Lissenberg

Je kent ze waarschijnlijk wel: de wurmers, de pootterugtrekkers, de heen-en-weerspringers… ofwel de honden die liever niet dan wel op de trimtafel staan. Wat kun je daaraan doen? Creatief hondentrainer Judith Lissenberg, die samen met haar Australian Shepherds Pete en Stitch naar Rijswijk komt, heeft speciaal voor deze vakdag nagedacht over hoe je het leuker kunt maken voor de hond – en daarmee uiteindelijk makkelijker voor jezelf.

Judith Lissenberg is tekstschrijver en hondentrainer en bekend van haar vele publicaties en presentaties. In het verleden trimde ze met name Welsh Springer Spaniels. Zoals Lloyd, de hond uit de titel van haar lezing.

 

15.30 uur

Waarom vlooien apen? Een andere kijk op collega’s, baasjes en apenstreken

Spreker: Patrick van Veen

Soms begrijpen we onze huisdieren beter dan onze medemensen, de mensen waar we mee samenleven, samenwerken en natuurlijk onze klanten. Tijdens deze interactieve lezing houdt gedragsbioloog Patrick van Veen je een spiegel voor. Hij legt uit waarom samenwerken soms zo complex is en waarom het zo belangrijk is te investeren in relaties met collega’s en klanten. Maar we ontdekken ook waarom veranderen soms lastiger is en we iets kunnen leren van nieuwsgierige puberapen.

Patrick van Veen is gedragsbioloog, schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker. In de media is hij momenteel te zien als matchexpert in het RTL4-programma Married at First Sight. Ook schuift hij als gedragsdeskundige vaak aan bij o.a. Galileo, Tijd voor MAX en RTL Late Night.

 

 

LEZINGRUIMTE 2

10.00 uur

Verwaarlozing, melden of niet?

Spreker: Jan Smit

Verwaarlozing: de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft er elke dag mee te maken. Wat doet de LID precies, wat staat er in de Wet dieren en wat maken de inspecteurs mee? Wie zijn de oren en ogen bij verwaarlozing en hoe kunnen trimmers daarbij helpen? NB: sommige beelden die tijdens de lezing worden vertoond, kunnen als zeer schokkend worden ervaren.

Jan Smit is al 14 jaar inspecteur bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming met Noord-Nederland als werkgebied. Daarvoor was hij 7 jaar actief in het team Natuur van de NVWA en weer dáárvoor was hij 25 jaar politieman.

 

11.30 uur

Konijnengedrag op de trimtafel

Spreker: Jessica Goedhart

Konijnen zijn prooidieren en daarom erg gevoelig voor angst en stress. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen wanneer ze hier regelmatig of in ernstige mate aan worden blootgesteld. Daarom is het voor het welzijn van konijnen belangrijk dat je weet hoe te handelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens deze lezing leer je hoe je angst en stress kunt herkennen bij een konijn en hoe je dit gedrag kunt ombuigen naar meer zelfverzekerd gedrag.

Jessica Goedhart van Rabbits Company is konijnendeskundige, konijnentrimmer en docent bij Edupet. Ze is de oprichter van de succesvolle opleiding ‘professioneel konijnentrimmen’. Kennis delen en het adviseren over konijnengedrag en -welzijn ziet zij als een van haar belangrijkste missies.

 

14.00 uur

Meer rust in je trimsalon met Jin Shin Jyutsu

Spreker: Annemieke Driessens

In deze lezing maak je kennis met Jin Shin Jyutsu. Dit is een eenvoudige Japanse harmoniseringsmethode met slechts één gereedschap: je beide handen. Door de zachte aanrakingen van bepaalde gebieden zet je het zelfherstellend vermogen aan het werk. Je krijgt uitleg over de betekenis van de punten op het lichaam die je vooral bij het trimmen kunt inzetten. Hiermee breng je jezelf of een onzekere of angstige hond die getrimd gaat worden tot rust. Je kunt er meteen mee aan de slag!

Annemieke Driessens runt sinds 2011 haar praktijk Time Out voor Mens & Dier waarin ze met veel voldoening behandelingen geeft aan dieren én mensen. Daarnaast verzorgt ze cursussen en e-learnings.

 

15.30 uur

Kattengedrag op de trimtafel

Spreker: Hennie Schuit

Meer kennis van kattengedrag betekent makkelijker werken met de kat, sneller klaar zijn met een trimbehandeling, minder kans op serieus letsel en daarbij een blije kat en een blije klant! Een blije klant wil iedereen maar je wilt ook zeker een blije kat, die de volgende keer bij jou op de trimtafel eerder ontspant en minder gestrest en agressief is. Tijdens deze lezing geef Hennie Schuit je drie belangrijke tips die jou gegarandeerd helpen om een fijne en makkelijke trimbehandeling te kunnen neerzetten.

Hennie Schuit werkt al 12 jaar als gedragstherapeut voor de kat, en is daarnaast ook kattentrimster, docent vacht/gedrag en aromatherapeut/docent voor dieren. Al deze onderdelen combineert zij in haar werk om gedragsproblemen bij katten aan te kunnen pakken, zowel in huiselijke sfeer als op de trimtafel.