TOGS voorwaarden aangepast

 In 2020, Nieuws

ABHB heeft de afgelopen dagen van verschillende leden vragen gekregen over de TOGS-regeling. Veel leden vallen onder de juiste SBI-code, maar leken toch niet in aanmerking te komen voor de TOGS door de voorwaarde dat het privé en zakelijk adres niet hetzelfde mag zijn. Daarnaast is er een aantal vragen over welke zakelijke kosten als onderbouwing mogen worden ingebracht.

Binnen de TOGS regeling is de voorwaarde genoemd dat het privé adres niet het zakelijke adres mag zijn. Omdat door deze voorwaarde heel veel bedrijven, ondanks de juiste SBI code, alsnog buiten de regeling vallen, is de regeling ook op dit punt aangepast.

Als je kunt aantonen (bijvoorbeeld door een foto) dat de onderneming een eigen ingang heeft, dan toon je daarmee aan dat je bedrijf fysiek is afgescheiden van de woning en voldoe je aan de uitzondering op die regel.

Ook moet je aantonen dat je tenminste € 4.000,- omzetverlies en tenminste € 4.000,- vaste lasten hebt over vastgestelde periode van 3 maanden. Dit ook na gebruik van de andere steunmaatregelen. In dit geval moet het gaan om bedrijfskosten, dus kosten die aan het bedrijf kunnen worden toegerekend. Denk aan personeel, lidmaatschappen, huur, hypotheek, gas, water, licht, telefoon, internet, website enzovoort.

Op de website van RVO vind je meer informatie over de TOGS-regeling.