Slecht nieuws: trimsalons moeten toch sluiten

 In 2020, Nieuws

Het hoge woord is eruit. Gisterenavond is tijdens het veiligheidsberaad over het al dan niet sluiten van trimsalons gesproken. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat een trimsalon aangewezen wordt als publieke plaats en om die reden dan ook gesloten moet zijn.

Ondanks onze zware lobby bij de overheid, is er toch besloten dat trimsalons niet open mogen blijven. Vorige week ontvingen wij over de uiteenlopende visies van veiligheidsregio’s en gemeenten. De ene regio vond dat trimsalons moesten sluiten en de andere regio dan weer niet.

Het bestuur van de ABHB vond dat er duidelijkheid moest komen en heeft vorige week een nieuwsbrief naar leden verstuurd, waarin onze kijk op de zaak werd uitgelegd. Gelijktijdig zijn we met deze onderbouwing de lobby gestart bij de overheid, dit met als doel de kwestie voor te leggen bij het veiligheidsberaad. Die heeft helaas besloten dat trimsalons definitief moeten sluiten tot en met 19 januari 2021. Het is een hard gelag, maar het is niet anders.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik overheidsinformatie vinden over de sluiting van trimsalons?
Dat staat op deze pagina (even scrollen).

Moeten ambulante trimsalons ook stoppen met trimmen?
Ja, ook mobiele trimsalons worden gezien als publieke plaats en moeten dus sluiten.

Ik heb een trimsalon aan huis. Moet ik stoppen met trimmen?
Ja, een trimsalon wordt gezien als een publieke plaats of publieke activiteit die ongewenste verkeersbewegingen op gang brengt. Je moet dus inderdaad stoppen met trimmen.

Moet ik mijn trimsalon per direct sluiten of kan ik vandaag nog afspraken naar voren halen?
De regels rond de lockdown zijn van 15 december. Daarover is nu duidelijkheid dat deze ook gelden voor trimsalons. Dat betekent dat een trimsalon ook vanaf toen gesloten had moeten zijn. Dit is per direct. Blijf je open, dan kan handhaving ingrijpen met een waarschuwing of met een boete.

Maar mijn trimsalon was toch helemaal geen publieke ruimte?
Wij hebben goede redenen gegeven op grond waarvan wij de overtuiging hadden dat een trimsalon geen publieke ruimte is. De overheid ziet dat echter anders.

Nu we moeten sluiten gaat de overheid ons financieel tegemoet komen, toch?
De steunmaatregelen zijn er inderdaad voor bedrijven die omzetverlies draaien. Maar let op: er zijn voorwaarden gekoppeld aan het verkrijgen van financiële steun. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan kan van die maatregel geen gebruik worden gemaakt.

Hondenuitlaatservices mogen nog wel honden uitlaten. Zij halen de honden toch ook op bij de eigenaar en brengen deze thuis. Hoe zit dat?
Het besluit en de verduidelijking is gekomen omdat er in de regio verschillend werd omgegaan met trimsalons. Daarover is nu duidelijkheid gegeven. Berichten over problemen rond hondenuitlaatservices hebben ons tot nu toe niet bereikt.