Samenwerken én huren of werken als zzp’er?

 In 2020, Nieuws

Een vraag die de ABHB regelmatig krijgt, heeft te maken met het samenwerken met een ander bedrijf. Denk daarbij aan het huren van een trimtafel, het huren van een ruimte binnen een ander bedrijf of het aanbieden van je diensten als zzp’er. Iedere samenwerkingsvorm heeft zijn eigen specifieke kenmerken én voor- en nadelen. We zetten ze voor jou op een rij.

Nederland is een rechtsstaat. Dat betekent dat er heel veel juridisch geregeld is, nou ja geregeld… Er is veel vastgelegd in een wet. Dan kan het gaan om wetten die samenhangen met het ondernemerschap, met onroerend goed, met personeel, fiscale zaken en ga zo maar door. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Maar ja, dan zou ook iedere Nederlander advocaat zijn en dat is natuurlijk niet zo.

Samenwerken: stel je jezelf een reeks vragen

Steeds meer bedrijven gaan samenwerken. Dat heeft veel voordelen: je kunt kosten delen, je kunt elkaar over en weer versterken en je hebt ineens ‘collega’s’ waar je mee kunt sparren. Maar het kan ook maar zo misgaan en daarom is het belangrijk dat je jezelf eerst een reeks vragen stelt.

Passen jullie doelgroepen bij elkaar? Spreken jullie dezelfde taal naar elkaar, maar ook richting de klant? Lever je vergelijkbare diensten of producten? Bedien je dezelfde klant en vul je elkaar daarop aan? Is er een persoonlijke klik (en laat gerust je onderbuik meespreken)? Als dat allemaal goed aanvoelt, dan komt de volgende stap. Hoe ga je die samenwerking invullen?

Afspraken maken

Wat je je als kleine zelfstandige niet altijd realiseert, is dat er opeens een samenwerking ontstaat tussen twee bedrijven. De wetgever laat het aan die twee partijen over hoe zij die onderlinge samenwerking willen regelen. Dat betekent dat je goed moet nadenken over alle afspraken die je wilt en moet maken met elkaar en dus ook hoe je die vast wilt leggen. Wie investeert wat en wie draagt welk risico? Hoe verdeel je het werk en wat gebeurt er als een partner het laat afweten? Huur je elkaar in door het sluiten van een overeenkomst tot opdracht of werk je zo vaak samen dat dit het beste past binnen een rechtsvorm, zoals een vof, maatschap, coöperatie of bv?

Bij een vof en maatschap ben je voor elkaar aansprakelijk en bij een bv en coöperatie ben je minder snel privé aansprakelijk voor fouten van je partner. En een bv kun je uiteindelijk verkopen.

Wil je als zzp’er blijven werken, dan kun je in dienst treden van een gezamenlijke bv. Als je dat niet wil, kun je kiezen voor een coöperatie met of zonder licentieovereenkomst. En zo’n overeenkomst is weer handig als een partner een leidende rol heeft of veel meer investeert in de samenwerking.

Behoorlijk ingewikkeld

Je ziet dat het al snel behoorlijk ingewikkeld kan worden. De regel is eigenlijk: hoe dieper de samenwerking, hoe meer er moet worden geregeld. In de praktijk zien we meestal drie soorten samenwerkingen.

——–

Meer informatie is beschikbaar voor leden van de ABHB. Log dus eerst even in en lees daarna het artikel verder. Ben jij je inloggevens vergeten? Geen probleem. Stuur een mail naar administratie@abhb.nl.