Pas op voor de KOR

 In 2022

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling van btw. Je kunt van de regeling gebruik maken wanneer je in Nederland bent gevestigd en je omzet niet meer dan 20.000 euro per kalenderjaar bedraagt. In het kort komt het erop neer dat je geen btw meer aan de klant berekent en je geen btw meer afdraagt aan de Belastingdienst, maar er kunnen wat addertjes onder het gras zitten.

Gevolgen van deelname aan de KOR

Als je meedoet aan de KOR heeft dat de volgende gevolgen:

  • Je berekent geen btw aan klanten en je draagt ook geen btw af;
  • Je trekt btw over zakelijke kosten niet af;
  • Je zet geen btw op facturen;
  • Je doet geen btw-aangifte meer;
  • Je doet mee aan de KOR voor tenminste 3 jaar en kunt deelname tussentijds niet beëindigen, ook niet als je investeringen doet;
  • Komt je omzet boven de 20.000 euro? Dan moet je dat direct melden en vanaf die datum weer btw-aangiftes doen.

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting is niet altijd eenvoudig te zeggen. Op de website van de Belastingdienst kun je een check doen. Eén van de normen hierbij is een urencriterium: je moet minstens 1225 uur werken in een jaar.

Dure tijden

De inflatie is op dit moment enorm hoog. Dat betekent dat de kosten, ook van energie, enorm stijgen. En die kosten moeten wel betaald kunnen worden. Je moet je prijzen verhogen of er misschien een baan bijnemen. Let dan goed op dat je niet over de omzetgrens van 20.000 euro heen schiet óf niet meer aan de urennorm voldoet. Want wanneer dat het geval is gaat het hele circus weer draaien en val je buiten de vrijstellingen, zoals de btw vrijstelling of de zelfstandigenaftrek. Met alle gevolgen van dien.

Bezint eer ge begint gaat hier zeker op!