Oververhitting huisdieren: dat wil je toch niet

 In 2019, Nieuws

Er komen (weer) zeer warme dagen aan. En ondanks het warme weer gaan mensen bij hoge temperaturen sporten of fietsen met hun hond. Je zou het niet zeggen, maar lang niet elke hondenbezitter is ervan op de hoogte dat dit geen goed idee is. Het kan dus zeker geen kwaad om je klanten hierover te informeren.

Het Landelijk InformatieCentum Gezelschapsdieren raadt het af om intensief te sporten of te gaan fietsen met de hond zodra het kwik stijgt boven de 20 graden. Ook hardlopen en met ballen en frisbees gooien kan beter als het weer wat koeler is. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. En bedenk dat het asfalt maar ook zand heel heet kan zijn aan de pootjes!

Hittestress en dorst

Als een dier niet voldoende verkoeling kan vinden, kan het verschijnselen van hittestress gaan vertonen. In dat geval kan het dier zijn eigen lichaamstemperatuur niet meer regelen en krijgt hij o.a. last van verhoogde ademhaling, dorst, een te hoge lichaamstemperatuur en verminderde eetlust. Om hittestress te voorkomen moet een dier voldoende kunnen drinken en verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken.

Angstaanjagend

En we zeggen het nog maar eens: laat een dier nooit achter in een auto. Bijna iedereen weet hoe gevaarlijk het is om een hond achter te laten in een geparkeerde auto. Maar weet je ook hoe angstaanjagend het voelt? Dierenarts Ernie Ward nam de proef op de som en sloot zichzelf een halfuur op in een bloedhete auto. Zijn bevindingen zijn nog erger dan je denkt. Zelfs met de ramen een stukje geopend, stijgt de temperatuur naar een onhoudbare 47 graden celsius. Een filmpje dat elke hondenbezitter zou moeten bekijken. Deel het met je volgers, klanten en vrienden!