Overheid: trimsalons moeten dicht in avonduren (na 18.00 uur)

 In 2021

Direct na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen, heeft de ABHB opnieuw bij de overheid aangegeven dat wij op het standpunt staan dat trimsalons voor de koopavonden en de avonduren tot de essentiële dienstverlening horen. Dat standpunt leek gehonoreerd te worden, maar nu komt de overheid daarop terug. Opeens staan trimsalons weer in het rijtje van ‘niet-essentiële dienstverlening’ op rijksoverheid.nl. Dat betekent dat trimsalons per direct niet meer mogen werken in de avonduren (na 18.00 uur).

Voor de ABHB is dit weer reden om voor de zoveelste keer alle registers open te trekken en de overheid en de politiek aan te schrijven dat dit aangepast moet worden. Wij hebben daarbij verwezen naar de beantwoording van de kamervragen van maart dit jaar, waarin minister Schouten heeft gezegd dat trimsalons noodzakelijk zijn voor het borgen van het dierenwelzijn. Waarna de trimsalons weer open konden.

Dierenwelzijn onder druk

In de afgelopen 2 jaar is het aantal gehouden huisdieren – vooral honden en katten – enorm toegenomen. Wij hebben het signaal afgegeven dat trimsalons het daardoor enorm druk hebben. Door een trimsalon als niet-essentieel dienstverlening aan te merken, komt het dierenwelzijn steeds verder onder druk te staan. Simpelweg omdat er in de avonden niet meer getrimd mag worden.

En zo zijn we weer aangekomen op de eerdere discussie. Namelijk dat de overheid niets achter de voordeur van een privépersoon heeft te zoeken en dat het trimmen zich voor de avonduren weer verplaatst naar de huiskamer of de keukentafel.

Omdat er nog gereageerd moet worden op onze opmerkingen, vinden wij het nodig om je te waarschuwen dat trimsalons formeel gezien niet als essentieel zijn aangewezen en dus in de avonduren na 18.00 uur dicht moeten. Gezien de oplopende besmettingen en het OMT-advies van aanstaande vrijdag zouden er nog meer aanscherpende maatregelen kunnen volgen. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de late updates.