Trimmers met een diploma van een niet-ABHB erkende instelling kunnen tegenwoordig een toelatingsexamen afleggen en zo toch lid worden van de ABHB. Door kennis en vaardigheden op deze manier te toetsen krijgen we een beter en objectief beeld van het gewenste niveau en vaardigheden van trimmers die in aanmerking willen komen van het lidmaatschap.
Het ABHB-toelatingsexamen bestaat uit zowel een theoretische als een praktijktoetsing. Van de kandidaten wordt verwacht dat zij dezelfde basis trimtechnieken en nagenoeg dezelfde theoretische kennis bezitten als een erkend gediplomeerde trimmer.
Het theorie-examen
Tijdens het theorie-examen krijgt de deelnemer een uur de tijd voor het beantwoorden van open- en meerkeuzevragen. Voor dit examen is er geen theorieboek nodig, de vragen zijn vooral gericht op de praktijkervaring. De focus ligt op de volgende onderwerpen:
- Huid en vacht(vachttypen)
- Huid- en vachtaandoeningen (parasieten)
- Anatomie
- Hygiëne en zoönose
- Inrichting trimsalon en materiaalkennis
- EHBO mens en dier
- Ziekteleer
- Ergonomie
- Bedrijfsvoering
- Rassenkennis
Het praktijkexamen
Het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen:
- Plukken van een ruwharige vacht
- Knippen van een kroesvacht
- Effileren inkorten of effileren uitdunnen
Extra informatie over het praktijkexamen
- Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de honden trimmen volgens Kynologische standaarden.
- De honden dienen als volgt te zijn voorbereid:
- Gewassen en droog geblazen
- Doorgekamd (de vacht is volledig vrij van knopen)
- Onder de voeten vrij geknipt en nagels ingekort
- Bij het sanitaire gedeelte al ingekort (vanwege hygiëne)
- De examens duren 45 minuten per vaardigheid, waarbij de deelnemers een onderdeel krijgen aangewezen. De onderdelen zouden kunnen zijn: hoofd, poot of bij stripvachten gedeelte rug/flanken.
- Voor het knippen van een kroesvacht en/of het inkorten van een langharige vacht, dient er minimaal anderhalve centimeter van de vacht afgeknipt te kunnen worden, zonder dat het model hieronder lijdt.
- Voor het effileren en of uitdunnen van de vacht, dient er voldoende haar aanwezig te zijn, waardoor het eindresultaat nog natuurlijk oogt.
- Voor het plukken van een ruwharige vacht, dient de hond bij voorkeur in een stripvacht te staan.
- Voor de drie onderdelen neemt de deelnemer zelf drie geschikte honden mee. Er wordt niet gewerkt op een hond van een ander. Wij adviseren daarom om iemand mee te nemen die tussendoor op de zelf meegebrachte honden kan passen. Hiervoor is ruimte beschikbaar op de locatie.
- De honden worden voorafgaand aan het examen beoordeeld of ze geschikt zijn voor de opdrachten die door de examenleider gegeven worden.
Data en locatie
Er is nog geen datum gepland voor het volgende ABHB-toelatingsexamen.
Kosten
Je betaalt € 165,08 excl. btw om deel te nemen aan het ABHB-toelatingsexamen. Slaag je voor het toelatingsexamen? Dan ben je gelijk een jaar lang gratis lid van de ABHB!
Meer informatie
Heb je nog vragen over het toelatingsexamen? Neem dan contact op met Natasja Ekkelkamp via info@abhb.nl o.v.v. ‘Toelatingsexamen ABHB’.