Je zult in je trimsalon regelmatig te maken krijgen met medische aspecten van het dier. Ook al ben je geen dierenarts, toch is het mogelijk om in veel situaties medisch juist te handelen. Ongeacht of je beginnend of ervaren bent, vaak kun je zelf problemen oplossen. Of juist je klanten adviseren om contact op te nemen met de dierenarts. En heb je te maken met een spoedgeval? Dan weet jij welke stappen je kunt zetten, want door het volgen van een ABHB EHBO-cursus leer je problemen oplossen en voorkómen.
Tijdens de ABHB EHBO-cursus leer je hoe je directe hulp kunt bieden, krijg je tientallen praktische tips en komt je relatie met de dierenarts en je klant ter sprake. De cursus is samengesteld door Drs. Wim Bijen, dierenarts, en Jet Bijen-Veldhoen, paraveterinair, hondentrimster en theoriedocente aan het Huisdier Kennis Instituut. Jet Bijen-Veldhoen verzorgt de cursus.
Adequaat reageren
Tijdens alle ABHB EHBO bijeenkomsten blijkt dat trimmers regelmatig dezelfde problemen tegenkomen. Herken jij ook onderstaande problemen? Of heb je deze situaties nog nooit meegemaakt? Kom dan zeker naar de EHBO-cursus, want dergelijke vragen komen tijdens de cursus zeker aan bod.
- Airedale Terrier klappert met zijn oren en slaat zijn oren tot bloedens toe stuk. Is dat te voorkomen?
- Oud hondje komt hijgend en hoestend binnen. Kan ik hem wel een trimbeurt geven?
- Dikke Keeshond stort in tijdens het föhnen en kan niet meer staan. Wat nu?
- Hysterisch Poedeltje hapt tijdens het scheren in de tondeuse. Bloed, bloed, bloed, bloed. Wat te doen?
- Mag je een hond of kat die ziek is wel trimmen?
- Kan een hond tetanus oplopen?
- Hoe beoordeel je een uitschieter met de schaar? Moet dat gehecht worden en kan ik dat zelf?
- Kan ik zelf een diep ingegroeide duimnagel knippen?
- En natuurlijk kun je ook je eigen ervaringen delen en vragen stellen.
Tijdens de cursus komen veelvoorkomende aandoeningen bij hond en kat, zoals huidirritaties na trimmen of wassen, huidverwondingen, ingegroeide/ afwijkende nagels, plotselinge collaps, kreupelheden die zogenaamd in de trimsalon zijn opgelopen en oorontsteking die door de wasbeurt zou zijn ontstaan aan de orde. Telkens als dergelijke dingen gebeuren, blijkt weer dat een grondige inspectie een must is, vóórdat je met de trimbehandeling begint. Ook wordt er kort ingegaan op de onderwerpen botbreuken en slagaderlijke bloedingen.
Dossier bijhouden
Je hoeft geen dierenarts te zijn om grove afwijkingen op te merken. Trimmers hebben veel ervaring in het hanteren van dieren. Daarom kun je details opmerken die bijzonder zijn. Het is van belang eventuele afwijkingen vooraf te melden, om te voorkomen dat je achteraf de schuld krijgt. Het is raadzaam van elk dier een dossier bij te houden. Tijdens de cursus krijg je een simpel invulsysteem te zien dat je kunt hanteren bij het samenstellen van dossiers.
De relatie met de dierenarts
Omdat er helaas nogal eens communicatieproblemen bestaan tussen trimmers en dierenartsen, besteden we aan deze relatie veel aandacht. Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je jezelf kunt presenteren bij de plaatselijke dierenartsenpraktijk. Je leert om tijdens het trimmen geconstateerde problemen via de eigenaar door te spelen naar de dierenarts, zonder diens irritatie te wekken.
De relatie met de eigenaar
Ook de vertrouwensrelatie tussen eigenaar en de trimmer komt uitgebreid aan bod. Een paar voorbeelden. Hoe kan ik de eigenaar het beste inlichten en begeleiden over het ongelukje dat zijn hond of kat is overkomen? Wat doe ik met een medische klacht die volgens de eigenaar het gevolg is van de trimbeurt? Kan ik voorkomen dat een klant wegloopt, omdat er na een trimbeurt een probleem is ontstaan?
Zowel voor startende trimmers als voor ervaren vakmensen is tijdens de cursus veel te leren. Alleen al omdat techniek en wetenschap zich razendsnel ontwikkelen.
Cursuspakket en toets
Het cursuspakket bestaat uit materiaal en een handleiding. De handleiding is zodanig opgezet dat je de leerstof stap voor stap eigen maakt. Tijdens de workshop komt het gebruik van het materiaal en de handleiding uitvoerig aan de orde. Aan het einde van de cursusdag maak je een toets.
In de handleiding is per verwonding of aandoening te vinden:
- hoe deze ontstaat;
- de direct zichtbare verschijnselen;
- of de verschijnselen ernstig zijn (Is het een spoedgeval?);
- uit te voeren eerste hulp en verdere behandeling;
- wat de dierenarts doet, als zijn hulp nodig is;
- de prognose, zodat je de eigenaar van het dier een indicatie kunt geven over het genezingsproces;
- wat je preventief kunt doen om herhaling te voorkomen.
Certificaat
Wanneer je de toets aan het einde van de cursusdag met succes hebt afgerond verstrekt de ABHB een deelname-certificaat. Dit certificaat zal het vertrouwen van je klanten in je kennis versterken.
Datum en locatie
Het is nog niet bekend wanneer de volgende EHBO-cursus plaatsvindt. Houd de website en nieuwsbrief in de gaten!