Algemene Belangenvereniging
voor het Hondentoiletteer Bedrijf

Door het volgen van een ABHB EHBO-cursus leer je problemen oplossen en voorkómen.

Je zult in je praktijk regelmatig te maken krijgen met medische aspecten van het dier. Ook al ben je geen dierenarts, toch is het mogelijk om in veel situaties medisch juist te handelen. Ongeacht of je beginnend of ervaren bent, vaak kun je zelf problemen oplossen. Of juist je klanten adviseren om contact op te nemen met de dierenarts. En heb je te maken met een spoedgeval? Dan weet jij welke stappen je kunt zetten.

Tijdens de ABHB EHBO-cursus leer je hoe je directe hulp kunt bieden, krijg je tientallen praktische tips en komt je relatie met de dierenarts en je klant ter sprake. De cursus is samengesteld door Drs. Wim Bijen dierenarts en Jet Bijen-Veldhoen, paraveterinair, hondentrimster en auteur van het 'ABHB-Trimboek', talrijke artikelen in honden- en trimvakbladen en is theoriedocente aan het Huisdier Kennis Instituut. Jet Bijen-Veldhoen verzorgt de cursus.

Adequaat reageren

Tijdens alle EHBO bijeenkomsten blijkt dat trimmers regelmatig dezelfde problemen tegenkomen. Herken jij ook onderstaande problemen? Of heb je deze situaties nog nooit meegemaakt? Kom dan zeker naar de EHBO-cursus, want dergelijke vragen komen tijdens de cursus zeker aan bod.

 • Airedale Terrier klappert met zijn oren en slaat zijn oren tot bloedens toe stuk. Is dat te voorkomen?
 • Oud hondje komt hijgend en hoestend binnen. Kan ik hem wel een trimbeurt geven?
 • Dikke Keeshond stort in tijdens het föhnen en kan niet meer staan. Wat nu?
 • Hysterisch Poedeltje hapt tijdens het scheren in de tondeuse. Bloed, bloed, bloed, bloed. Wat te doen?
 • Mag je een dier dat ziek is wel trimmen?
 • Kan een hond tetanus oplopen?
 • Hoe beoordeel je een uitschieter met de schaar? Moet dat gehecht worden en kan ik dat zelf?
 • Kan ik zelf een diep ingegroeide duimnagel knippen?

En natuurlijk kun je ook je eigen ervaringen delen en vragen stellen.

Tijdens de cursus komen veelvoorkomende aandoeningen, zoals huidirritaties na trimmen of wassen, kreupelheden die zogenaamd in de trimsalon zijn opgelopen en oorontsteking die door de wasbeurt zou zijn ontstaan aan de orde. Telkens als dergelijke dingen gebeuren, blijkt weer dat een grondige inspectie een must is, vóórdat je met de trimbehandeling begint. Ook wordt er kort ingegaan op de onderwerpen botbreuken en slagaderlijke bloedingen.

Dossier bijhouden

Je hoeft geen dierenarts te zijn om grove afwijkingen op te merken. Trimmers hebben veel ervaring in het hanteren van honden. Daarom kun je details opmerken die bijzonder zijn. Het is van belang eventuele afwijkingen vooraf te melden, om te voorkomen dat je achteraf de schuld krijgt. Het is raadzaam van elk dier een dossier bij te houden. Tijdens de cursus krijg je een simpel invulsysteem te zien dat je kunt hanteren bij het samenstellen van dossiers.

De relatie met de dierenarts

Omdat er helaas nogal eens communicatieproblemen bestaan tussen hondentrimmers en dierenartsen, besteden we aan deze relatie veel aandacht. Je krijgt bijvoorbeeld tips hoe je jezelf kunt presenteren bij de plaatselijke dierenartsenpraktijk. Je leert om tijdens het trimmen geconstateerde problemen via de eigenaar door te spelen naar de dierenarts, zonder diens irritatie te wekken.

De relatie met de eigenaar

Ook de vertrouwensrelatie tussen eigenaar en de trimmer komt uitgebreid aan bod. Een paar voorbeelden. Hoe kan ik de eigenaar het beste inlichten en begeleiden over het ongelukje dat zijn hond is overkomen? Wat doe ik met een medische klacht die volgens de eigenaar het gevolg is van de trimbeurt? Kan ik voorkomen dat een klant wegloopt, omdat er na een trimbeurt een probleem is ontstaan?

Zowel voor startende trimmers als voor ervaren vakmensen is tijdens de cursus veel te leren. Alleen al omdat techniek en wetenschap zich razendsnel ontwikkelen.

Cursuspakket en toets

Het cursuspakket bestaat uit materiaal en een handleiding. De handleiding is zodanig opgezet dat je de leerstof stap voor stap eigen maakt. Tijdens de workshop komt het gebruik van het materiaal en de handleiding uitvoerig aan de orde. Na afloop krijg je een toets mee naar huis die je na het bestuderen van het lesmateriaal en het bijwonen van de workshop thuis kunt maken.

In de handleiding is per verwonding of aandoening te vinden:

 • Hoe deze ontstaat
 • De direct zichtbare verschijnselen
 • Zijn de verschijnselen ernstig? Is het een spoedgeval?
 • Uit te voeren eerste hulp en verdere behandeling
 • Wat doet de dierenarts, als zijn hulp nodig is?
 • De prognose, zodat je de eigenaar van het dier een indicatie kunt geven over het genezingsproces
 • Wat kun je preventief doen om herhaling te voorkomen?

Certificaat

Na het maken en inzenden van de toets verstrekt de ABHB een deelnamecertificaat. Dit certificaat zal het vertrouwen van je klanten in je kennis versterken.

Kosten van de ABHB EHBO-cursus

Kosten inclusief cursuspakket en met EHBO-tas
€ 135,- excl. btw (€ 158,10 incl. btw) voor leden van de ABHB
€ 165,- excl. btw (€ 194,03 incl. btw) voor niet-leden van de ABHB

Heb je vragen? Stuur dan gerust een mail naar het verenigingsbureau: info@abhb.nl.

Inloggen ABHB-leden

Agenda

Aanvang: 09:00

Jet Bijen-Veldhoen en Hennie Schuit geven les in het trimmen van katten, want dat is toch echt een vak apart.

1e lesdag vrijdag  9 maart 2018
2e lesdag vrijdag  6 april 2018
3e lesdag vrijdag 18 mei 2018
4e lesdag vrijdag 15 juni 2018

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Huisdier Kennis Instituut (HKI).

Aanvang: 10:00

Het Huisdier Kennis Instituut organiseert regelmatig trimcafédagen voor cursisten en gediplomeerden die meer van een bepaald ras (of een techniek) willen leren. Deze dagen staan onder begeleiding van echte specialisten.

De dag start met een demonstratie vol toelichtingen en tips. In de middag mogen de deelnemers zelf de tips toepassen op de eigen hond. Ook de ‘kijkers’ leren van wat de medecursisten laten zien. Op deze dagen kun je deelnemen met een eigen hond of alleen kijken.

Houd voor meer informatie de website van het HKI in de gaten.

Aanvang: 10:00

Een nieuw voorjaarsevenement voor trimmers: Around the Clock. Op zaterdag 24 en zondag 25 maart 2018 vindt een trimmersevenement plaats met als onderdeel de trimwedstrijden voor de EGA: vier trimmers, één hond en de klok. Samenwerken, lachen en toch focus houden; dat is de uitdaging! Ook is er een beurs en zijn er lezingen.

Op de website van Around the Clock lees je meer informatie.

Aanvang: 09:00

Chris van der Putten (Medifill Nederland) leert je in 1 dag de basisprincipes die een bedrijfshulpverlener moet weten.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Huisdier Kennis Instituut (HKI).

Aanvang: 19:00

Maandagavond 9 april 2018 is de Algemene Ledenvergadering met als afsluiting, een kennisquiz! Je kunt gewoon vanuit de zaal stemmen met je mobiele telefoon op de vragen die op het scherm voorbij komen. Denk jij alles te weten over honden, trimmen, huid en vacht én heb je de benodigde algemene kennis? En daarbij durf jij de strijd aan te gaan met je collega-trimmers? Dan zien we je graag op maandagavond 9 april.

De tijden en invulling van het programma volgen nog.

Aanvang: 10:00

Deze Certificeerbare Eenheid is een onderdeel van de Crebo- Beroepsopleiding Bedrijfsleider Dierverzorging 25539. Keuzedeel 0470.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Huisdier Kennis Instituut (HKI).

Aanvang: 10:00

Informatie volgt

Aanvang: 12:00

Janice Sealy adviseert je in een 3-uur durende workshop hoe je een eigen bedrijf kunt starten. Want dat is toch wat je wil als je je diploma hebt behaald.

Op de website van het Huisdier Kennis Instituut (HKI) kun je meer lezen over deze workshop.

Aanvang: 13:00

Janice Sealy & Marianne van Leijenhorst vertellen wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens het praktijkexamen. Haak hierbij aan en doe er je voordeel mee.

Op de website van het Huisdier Kennis Instituut kun je meer informatie vinden over deze workshop.

Aanvang: 12:00

Janice Sealy adviseert je in een 3-uur durende workshop hoe je een eigen bedrijf kunt starten. Want dat is toch wat je wil als je je diploma hebt behaald.

Op de website van het Huisdier Kennis Instituut (HKI) kun je meer lezen over deze workshop.