Onzekerheid alom, maar lobby gaat door

 In 2021, Nieuws

Terwijl de eerste vaccinaties van start zijn gegaan, heeft Premier Rutte al laten weten “niet erg hoopvol te zijn over wat er kan na 19 januari”. Het kabinet is al aan het voorsorteren op een verlenging van de lockdown. Dat brengt veel onzekerheden met zich mee en misschien nog strengere maatregelen. En dat terwijl de ABHB nog midden in de lobby zit om trimsalons weer open te krijgen.

In een eerder bericht vertelden wij je al dat wij ons niet kunnen vinden in sluiting van trimsalons. Dat standpunt is nog steeds niet veranderd. Tussen kerst en oud jaar bereikten ons berichten van ‘probleemgevallen’. Dieren met een probleemvacht die niet geholpen mochten worden. Dieren lijden hierdoor onnodig en daarom hebben wij nogmaals vol ingezet op het duidelijk maken dat de lockdown het dierenwelzijn nu al erg raakt en dat nog veel erger wordt als de lockdown wordt verlengd.

Met de nadruk op het dierenwelzijnsargument voeren we nu de lobby voor het heropenen van trimsalons en proberen we ambtenaren aan het verstand te brengen dat een dierenarts écht geen honden of katten kan trimmen. Want dat wordt geopperd als wij aangeven dat honden en katten die niet op tijd getrimd worden een enorm pijnlijke winter tegemoet gaan. En dat soort dierenleed kan een dierenarts nu eenmaal niet oplossen. Trimmen is een vak!

Een bijkomend argument dat we aanvoeren, is dat trimsalons voor vrijwel geen besmettingen zorgen omdat de huisdiereigenaar niet de salon hoeft te betreden. Het is geen publieke plaats, een contactberoep of een zogenaamde doorstroomlocatie. Juist een trimsalon kan daardoor op een veilige manier werken. De dieren worden afgegeven en de klant helemaal niet binnen komt. Sterker nog de deur zit zelfs op slot.

Ook is het veiligheidsberaad aangeschreven met een noodoproep en is geprobeerd om via de media de discussie te starten en zijn de argumenten gedeeld met trimsalons die overwegen om een juridische procedure te starten.

Kortom: onze lobby gaat in de volle breedte door. Het kan en mag niet zo zijn dat dieren de dupe worden van de ondeskundigheid bij de overheid.