Onderzoek naar coronavirus bij katten en honden

 In 2021, Nieuws

In een recent onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde wordt bevestigd dat katten en honden waarvan de eigenaar besmet is, zelf ook besmet kunnen worden.

In het onderzoek werden in totaal 310 huisdieren getest uit 160 huishoudens waar een persoon besmet was met het coronavirus. Bij 6 katten en 7 honden was de test positief, bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden. Deze dieren waren al eerder besmet.

“Uit voorzorg adviseren wij mensen met corona om direct contact met hun kat of hond te vermijden, net zoals je dat zou doen met andere personen in het gezin”, zegt onderzoeker Els Broens en tevens hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Kans op overdracht verwaarloosbaar klein

De meeste besmette huisdieren vertonen geen of milde symptomen. Volgens Broens is daarom niet de gezondheid van de dieren de grootste zorg, maar het potentiële risico dat de dieren het virus weer kunnen verspreiden onder mensen. De eerste resultaten van het onderzoek zijn echter geruststellend. De positief-geteste dieren raken het virus snel weer kwijt en de kans op overdracht van dier op mens is waarschijnlijk  verwaarloosbaar klein. “Het is meer een kwestie van het zekere voor het onzekere nemen”, legt Broens uit.

Adviezen voor eigenaren

Er zijn nog geen gevallen bekend van besmette honden en katten die mensen hebben besmet. De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. Toch raadt het RIVM aan om voorzorgsmaatregelen te nemen bij honden en katten uit een huishouden waar iemand corona heeft:

  • Vermijd contact met je huisdier, knuffel niet en laat je niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode en/of die van je huisgenoten. (Als katten (voornamelijk) buiten leven, houd ze dan zoveel mogelijk buiten.)
  • Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Goede hygiëne is extra belangrijk.

De kans dat een hond of kat na een eventuele besmetting ziek wordt, is klein. Als het dier toch corona-gerelateerde klachten krijgt, dan is het af te raden om het naar een locatie te brengen waar veel verschillende dieren komen, zoals een trimsalon.

Wat betekent dit voor jou?

Vraag voor alle zekerheid je klanten voordat ze je trimsalon bezoeken naar de gezondheid van hun huisdier en of het huishouden coronavrij en tenminste 24 uur klachtenvrij is.