Voor bijna iedere hond, en zelfs voor katten en konijnen, is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook al heeft je huisdier kort haar dan kunnen zij alsnog verschrikkelijk verharen. En dat wil je toch zoveel mogelijk beperken. Maar wat houdt trimmen nu eigenlijk in?

Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen.

Plukken

Plukken is het verwijderen van de bovenste dode haarlaag, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Trimmers verwijderen deze haren met de hand of met een trimmes. Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden zijn rassen die je kunt plukken. Ook Spaniëls, Setters en Retrievers kun je plukken en verder met een speciaal getande schaar uitdunnen en modelleren.

Scheren en/of knippen

Poedels en honden met hetzelfde vachttype kun je scheren en/of knippen in elk gewenst model. In de winter kun je ook je hond laten trimmen, eventueel kan dan de vacht wat langer blijven. Bedenk daarbij dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en… lang haar blijft lang nat.

Narigheid voorkomen

Door de vacht van je hond op het juiste moment te laten trimmen, voorkom je een hoop narigheid waaronder huidklachten, zoals jeuk of vervilten van de vacht. Vaak heeft dat een dierenartsbezoek tot gevolg. Hoe vaak je met jouw huisdier een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van je huisdier.

Om je een idee te geven, staat het hieronder uitgeschreven voor verschillende hondenvachten:

  • Poedelvachten 4-8 keer per jaar
  • Ruwharige vachten 2-4 keer per jaar
  • Spanielvachten 4-6 keer per jaar

Om de vacht van je hond te verzorgen en in model te brengen, gaan dus heel wat uurtjes zitten van een hondentrimmer. Om tenslotte nog een sprookje de wereld uit te helpen: je hond wordt bij een vakkundige trimmer niet verdoofd. Wel kan het zijn dat je hond na een trimbeurt moe is.

Ben je op zoek naar een trimsalon bij jou in de buurt? Bekijk dan de kaart met trimsalons die aangesloten zijn bij de ABHB.