Gebruik van ventilator in coronatijd: mag dat?

 In 2020, Nieuws

In wat misschien wel de heetste zomer aller tijden wordt, zoeken mensen massaal verkoeling in de vorm van airconditioners en ventilatoren. Maar is het wel zo verstandig om in coronatijd een ventilator in je trimsalon of kantoor te gebruiken?

Het RIVM stelt dat een ventilator in een thuissituatie prima kan. Met een bevroren flesje water ervoor wek je een lekker verkoelende luchtstroom op.

Een ventilator in een openbare ruimte is andere koek. Omdat het nog niet duidelijk is of een ventilator voor een grotere besmettingskans zorgt, adviseert het RIVM uit voorzorg om alleen een ventilator te gebruiken als het niet anders kan of als dat de enige beschikbare vorm van verkoeling is. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van een persoon naar de andere gaat.

Het beste en veiligste is om een vast ventilatiesysteem of centrale airconditioning met filters te gebruiken. Deze moeten dan wel goed onderhouden zijn en goed schoongemaakt worden. Let er ook op dat luchtuitlaat niet uitkomt op plekken waar mensen in de directe omgeving rondlopen.