Even Googelen voor een plaatje op je website: DOE HET NIET!

 In 2020, Nieuws

We hebben er al vaak voor gewaarschuwd, maar het gebeurt nog steeds dat leden een rekening krijgen van een paar honderd euro voor het gebruik van beeldmateriaal waar auteursrecht op rust. De nieuwste ontwikkeling is dat er bedrijven bestaan die speciaal zijn opgericht om foto’s op websites zonder licentie op te sporen en de eigenaar ervan wakker te schudden met een vette factuur + een schadeclaim voor de periode dat die foto op je website stond.

Even Googelen voor een plaatje op je website: doe het in vredesnaam niet, tenzij je precies weet wat je aan het doen bent en je ervan hebt verzekerd dat er op een foto geen auteursrecht rust. Ook foto’s van onze website zijn niet vrij te gebruiken, ook al ben je lid van de ABHB.

Wil je toch graag gebruikmaken van mooi beeldmateriaal, maar heb je er geen budget voor? Lees dan de tips voor gratis beeldmateriaal in het Dibevo-artikel Welke foto’s van internet mag je wel of juist niet gebruiken?Hierin lees je ook meer over auteursrecht en wat je kunt doen als je een schadeclaim krijgt van een advocatenkantoor van een stockbureau.

Tips voor gratis beeldmateriaal

NB: de foto bij dit artikel komt van Unsplash en is gemaakt door Jamie.