Eikenprocessierups gevaarlijk voor mens en dier

 In 2019

Je leest het overal in de media: pas op voor de eikenprocessierups. De rups is nu extra actief. De kans dat jij, maar ook dieren, in contact komen met de haren van de rups neemt daardoor aanzienlijk toe.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. De kleur van de rups start in april oranjekleurig en verandert in grijsgroen met een lichte streep aan de zijden. Om zich te beschermen tegen vijanden produceren ze brandharen die in de lucht komen en bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten en irriraties

Dieren, vooral honden en katten, die in contact zijn geweest met de eikenprocessierups kunnen zwellingen krijgen aan de tong en lippen, een ontsteking van het mondslijmvlies en ogen én ademhalingsproblemen. De ogen van de dieren kunnen meer gaan tranen en ook kan er meer speeksel uit de mond komen. Uiteindelijk kunnen de dieren slikklachten krijgen, gaan kokhalzen of zelfs gaan braken. Bij vermoeden is het raadzaam om direct een dierenarts in te schakelen.

Advies aan je klanten

Wijs je klanten op de eikenprocessierups en op de gevolgen voor zowel je klant, maar ook zeker voor de dieren. En dan vooral voor honden en katten. Vermijd de gebieden waar de eikenprocessierups voorkomt. En voorkom dat dieren in contact komen met de rupsen, vrijgekomen brandharen of lege nesten. Oude nesten en brandharen kunnen zelfs nog 5 tot 7 jaar voor problemen zorgen.

Foto: Sarefo
Bron: LICG en NVWA