De trimsalon en het btw-tarief

 In 2022

Het archief opruimen, een echte zomerklus! Zo hebben wij afgelopen zomer het ABHB-archief onder handen genomen en daarbij kwamen we het ‘btw-dossier’ tegen. Omdat wij af en toe nog de vraag krijgen of een trimsalon in de toekomst onder het lage btw-tarief zal vallen, is dit een mooi moment om een en ander nog eens uit te leggen. 

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de kans dat een trimsalon onder het lage btw-tarief gaat vallen is zo goed als nihil. Een aantal jaren geleden hebben wij samen met Dibevo geprobeerd om het verzorgen van dieren onder het lage btw-tarief te krijgen. Daar hadden wij goede argumenten voor. Zo hebben wij duidelijk gemaakt dat het verzorgen van dieren belangrijk is voor het welzijn en dat mensen het wel moeten kunnen blijven betalen. Dit argument werd belangrijk gevonden en bijna hadden we het voor elkaar.

Totdat Wouter Bos in beeld kwam en de vraag om de btw te verlagen werd voorgelegd. Met een pennenstreep werd jaren zorgvuldig opgebouwd werk weggevaagd. Zijn reactie was dat dieren luxe zijn en luxe zit in de 21%. De btw werd dus niet verlaagd voor de verzorging van dieren.

Een gelopen race

De jaren daarna hebben we nog een paar keer een poging gedaan, maar helaas, de deur bleef dicht. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar in alle eerlijkheid verwachten we niet dat de btw de komende jaren in het lage btw-tarief komt en misschien wel helemaal niet. Maar als we een geitenpaadje zien, dan zullen wij het zeker proberen. Voor nu is het een gelopen race.