Avondklok tot 10 februari

 In 2021, Nieuws

De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen, maar er komt hoe dan ook een avondklok. Wie uit noodzaak – bijvoorbeeld voor werk – tussen 20.30 en 4.30 uur naar buiten moet, moet minimaal het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben, en soms ook een werkgeversverklaring. De avondklok duurt vooralsnog tot 9 februari en gaat naar verwachting dit weekend in.

Uit navraag onder een aantal ABHB-leden blijkt dat de gevolgen voor trimsalons beperkt zullen zijn. De meeste leden staan achter een avondklok als dat sneller leidt tot versoepelingen.

Eigen verklaring avondklok

Voor bedrijven geldt dat ze voor noodzakelijke werkzaamheden met een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ toch naar buiten mogen. Werknemers die voor werk naar buiten gaan, moeten daarnaast ook een werkgeversverklaring tonen. Een werknemer moet dus 2 formulieren op zak hebben. De formulieren mogen ook digitaal worden getoond. Heeft hij deze niet op zak, dan volgt een boete van 95 euro.

Alleen bij een calamiteit, aantoonbare terugkeer uit het buitenland en het aangelijnd uitlaten van een hond is er geen formulier nodig.

Honden uitlaten

De Hondenbescherming zegt opgelucht te zijn dat honden uitgelaten mogen worden tijdens avondklok, maar houdt zijn hart vast vanwege de stroom berichten dat hondeneigenaren hun hond te leen doen, zodat mensen zonder hond ’s avonds toch nog de straat op kunnen.

Volgens Hondenbescherming-directeur Daphne Groenendijk kan een onervaren hondenuitlater allerlei signalen missen dat het niet goed gaat met een hond. “De gevolgen kunnen echt verschrikkelijk zijn, zoals bijten, hysterisch blaffen of zelfs dat de hond wegrent.”