ABHB: halen & brengen van huisdieren moet van de baan

 In 2021, Nieuws

Zoals je wellicht hebt gehoord, overlegt het kabinet over een aantal kleine versoepelingen vanaf 9 februari, waaronder de mogelijkheid voor winkels om een afhaalloket in te richten. Zo’n click & collect-systeem is een eerste stap om ook niet-essentiële publieke plaatsen een beetje te openen. 

De ABHB stelt dat het vanuit dat oogpunt niet meer dan redelijk is om die versoepeling ook voor trimsalons te laten gelden en in ieder geval het halen en brengen te schrappen uit de beperkende maatregelen. Er is geen enkele reden om het halen en brengen van huisdieren in stand te houden. Hoewel op dit moment nog niets zeker is (de persconferentie is pas vanavond), zijn we toch aan het voorsorteren op wat er mogelijk komen gaat. De kans dat de overheid spontaan de haal- en brengregel loslaat is 0,1%. Wij zijn inmiddels druk aan het werk om daar 100% van te maken. En dat doen we onder andere met de volgende argumenten.

Halen & brengen van dieren: onveilig en stressvol

Per slot van rekening is het brengen en halen van één hond of kat door de eigenaar veel malen veiliger dan dat je als trimmer van huis naar huis gaat om dieren op te halen. Sterker nog: het door de overheid verplichte halen en brengen draagt eerder bij aan de verspreiding van het virus. Trimmers moeten soms zelfs een huis binnentreden om het dier over te nemen. Zo gaan ze van huis naar huis waarbij ze zomaar een rondrijdende besmettingsbron kunnen worden.

Het halen en brengen door de trimmer is bovendien voor veel dieren veel stressvoller. Met alle gevolgen van dien voor het dier en de trimmer. En dat heb je allemaal niet als de eigenaar het dier overdraagt voor de deur van de trimsalon.

Nee overheid: een trimsalon is géén publieke plaats

Maar dat is niet de enige deur waar wij als ABHB aan rammelen. Zoals je weet, zijn we vanaf het begin in de bres gesprongen om bij de overheid te benadrukken dat een trimsalon géén publieke plaats is. Dat de overheid heeft besloten dat dat wel het geval is, vinden we een ongelooflijke misvatting.

Ruim 90% van de trimsalons is volgens de definitie van de Wet publieke gezondheid (artikel 58a) helemaal geen publieke plaats. Simpelweg omdat het om ZZP-ers en eenmanszaken zonder personeel gaat en uitgeoefend wordt als een beroep aan huis. Eén werkende persoon, met één trimtafel, in een afgesloten ruimte waar een hond, kat of konijn op staat. Mensen mogen en kunnen niet zomaar naar binnen, want de deur zit op slot.

Wat de ABHB betreft, moet de overheid alle beperkingen voor trimsalons opheffen.