2020: veranderingen voor jouw trimsalon

 In 2019, Nieuws

Prinsjesdag ligt alweer achter ons en de rookwolken van de discussie in de tweede kamer zijn opgetrokken. Wat overblijft is het Belastingplan 2020. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Zou je zeggen. Maar wat staat er dan in het Belastingplan en waar moet je in ieder geval rekening mee houden volgend jaar? Oftewel: wat verandert er voor jouw trimsalon in 2020?

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat in tien jaar tijd omlaag naar 5.000 euro, dus elk jaar 250 euro minder zelfstandigenaftrek. In 2020 zal deze aftrek uitkomen op 7.030 euro. Juist voor kleinere ondernemingen, zoals trimsalons, zet de zelfstandigenaftrek zoden aan de dijk. Want je mag dit deel aftrekken van je winst voor de inkomstenbelasting. Het kabinet wil met deze verlaging de kloof tussen flexwerk en vaste banen verkleinen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Gaat dit helpen tegen schijnzelfstandigheid? Wat ons betreft niet. Dit lijkt gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel die vooral de kleine ondernemer raakt.

Overdrachtsbelasting van 6% naar 7% voor niet-woningen (dus bedrijfspanden)

Het kabinet stelt voor om het tarief van de overdrachtsbelasting voor niet-woningen met ingang van 1 januari 2021 te verhogen van 6% naar 7%. De opbrengst, die wordt geraamd op structureel 297 miljoen euro, wordt gebruikt voor dekking van de voorstellen uit het Klimaatakkoord. Dus als je besluit om je huis en trimsalon te verkopen dan moet je voor het deel trimsalon dus meer overdrachtsbelasting betalen.

Nieuw btw-nummer

Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Op dit ogenblik is je BSN (burgerservicenummer) voorheen sofinummer, onderdeel van dat btw-nummer. Je BSN wordt gezien als een persoonsgegeven die door privacywetgeving wordt beschermd. De afgelopen jaren is gebleken dat hiermee identiteitsfraude mogelijk is. Dus om te voldoen aan de privacywetgeving moest de overheid dit aanpassen. Voor alleen de communicatie met de Belastingdienst blijft je oude, op je BSN gebaseerde nummer, wel gebruikt. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Als eenmanszaak mag je in 2019 het omzetbelastingnummer van je website of webshop weglaten. Ondanks dat het bij levering aan consumenten eigenlijk verplicht is. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving.

To do vóór 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

1. het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier.
2. het (weer) vermelden van je nieuwe btw-id op je website of webshop.
3. het informeren van je boekhouder of accountant.