1 januari 2020: nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

 In 2019, Nieuws

Vanaf 1 januari 2020 geldt er een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) voor eenmanszaken. Heb je een eenmanszaak dan ontvang je binnenkort een brief van de Belastingdienst waar een nieuw btw-id in vermeld staat. In je contact met klanten, boekhouder of andere bedrijven moet je dit nieuwe nummer gebruiken.

Waarom deze verandering?

In het nieuwe btw-id is het Burgerservicenummer van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo is je privacy beter beschermt.

Hoe ziet het nieuwe nummer eruit?

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens: bijvoorbeeld NL000099998B57. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met je burgerservicenummer.

Wat moet ik aanpassen?

Denk aan je facturen, briefpapier, webshop en website. Die moeten per 1 januari 2020 aangepast zijn.

Wat gebeurt er met het oude nummer?

Je oude, ofwel je huidige, btw-nummer blijft bestaan en heb je nodig voor de communicatie met de Belastingdienst en voor je btw-aangifte. Het nummer noemt de Belastingdienst voortaan omzetbelastingnummer.

Twee nummers

Na 1 januari 2020 heb je dus twee nummers die je moet hanteren. De Belastingdienst streeft ernaar om op langere termijn een btw-identificatienummer te hanteren. Maar zover is dat nog niet.

Meer informatie kun je vinden op de website van de Belastingdienst.